Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

In leidingwater zit kalk. Kalk zorgt ervoor dat je leidingen bij weinig onderhoud verstopt raken en kan er zelfs voor zorgen dat de levensduur van je elektrische toestellen minder wordt. Een waterontharder is hiervoor de oplossing. Maar wat is een waterontharder precies? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen van dit apparaat? En hoeveel kost een waterontharder?

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder wordt ook wel een waterverzachter genoemd. Het is een stof of apparaat, dat de hardheid van het water door kalk kan verminderen. Vroeger werd een waterontharder gebruikt om door het wisselen van ionen leidingwater drinkbaar te maken, doordat er een zuivering van het water zo plaatsvond. Tegenwoordig pakt de waterontharder de hardheid van water aan, die ontstaat door de stoffen calcium en magnesium. De waterontharder bindt deze ionen aan zich en vervangt ze door een andere stof of doet ze neerslaan.

Soorten waterontharders

Je hebt drie verschillende soorten waterontharders: de elektrische, de mechanische en de magnetische. De laatstgenoemde soort waterontharders zijn het goedkoopst in aanschaf (vanaf €150), maar zijn kwalitatief ook een stuk minder. De kalk vestigt zich slechts tijdelijk aan de magneet, waardoor je in iets meer dan een halfuur toch weer kalk in je water krijgt. En je schaft juist een waterontharder aan om dit te voorkomen.

De voordelen van een waterontharder

Het gebruik van een waterontharder heeft een groot aantal voordelen:

  • Een waterontharder leidt tot een vermindering van het energieverbruik in huis, doordat er geen kalkaanslag op de warmte-elementen van je elektrische apparaten zit.
  • Je elektrische toestellen hebben een langere levensduur, doordat de kalk je apparaten niet langer doet slijten
  • Je zult minder shampoo, schoonmaakmiddelen en waspoeder verbruiken
  • Je zult minder poetswerk hebben, aangezien kalk je badkamer en keuken met rust laat
  • Door het zachtere water en minder gebruik van shampoo/zeep, zullen je huid en haar minder droog zijn
  • Je wasgoed zal minder slijtage ondergaan
  • Smaken van je koffie en thee gaan langer mee
  • Je bespaart geld

Nadelen van een waterverzachter

Het grootste nadeel van een waterontharder is dat hij duur is om aan te schaffen. Een mechanisch instapmodel kost al ongeveer €700. Kies je voor een elektrische waterontharder dan moet je rekening houden met €900. Een waterontharder moet je minimaal een keer per jaar een onderhoudsbeurt geven. Ook dit kost je tussen de €60 en €100. Deze prijzen lopen nog op, als je onderdelen moet vervangen of bijvullen. Bij het regenereren, het schoonspoelen van de ionenwisselaar door middel van zout water, maakt een waterverzachter tevens nogal wat geluid. Dit gebeurt wel na een vast aantal dagen op hetzelfde tijdstip, dus stel je waterontharder zo in dat dit reinigingsproces niet ’s avonds plaatsvindt.

Prijzen van een waterontharder

Zoals reeds genoemd is, is de aankoop van een waterverzachter een flinke investering. Een mechanische waterontharder kost circa €700, terwijl een elektrische waterverzachter al gauw op de €900 zit. De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter. Bij een gezin van vier personen met een normaal verbruik moet je denken aan €1000 á €2000.

Te veel betalen

Veel mensen betalen echter te veel voor hun waterontharder en het onderhoud hiervan. Daarom moet je altijd van tevoren jezelf informeren over hoeveel je kwijt bent. Dit kan door offertes aan te vragen op onafhankelijke vergelijkingswebsites en te vergelijken, zodat je altijd de goedkoopste en beste waterontharder kiest. Veel leveranciers van waterverzachters sturen ook aan op een adviesgesprek met een vertegenwoordiger. Dit kun je doen voor meer informatie, maar houdt er wel rekening mee dat een vertegenwoordiger de waterontharders aanprijst, die het bedrijf in het assortiment heeft.

Prijsopbouw van een waterontharder

Het grootste deel van je kosten wordt gevormd door materiaalkosten, dus de aanschaf van het apparaat zelf. Het is dus aan te raden de soorten en merken waterontharders ook onderling te vergelijken op basis van jouw behoeften. Naast de materiaalkosten heb je nog de installatiekosten van het ingehuurde bedrijf, de voorrijkosten en de onderhoudskosten.


Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 03 jun 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Als je ooit hebt geprobeerd om de waterhardheid van het drinkwater in