Laatst bewerkt op: 03 apr 2024
Een waterontharder zorgt ervoor dat hard leidingwater door een ionenwisselaar wordt geleid, die ervoor zorgt dat kalk en magnesium uit het water gehaald worden waardoor je water zacht wordt. Een waterontharder plaats je daarom aan het begin van je waterleiding. Er zijn meerdere soorten waterontharders, maar het doel van de appraten blijft hetzelfde. Een veelgehoorde spoelingstechniek, die in waterontharders gebruikt wordt, is de TAC technologie. Hierover volgt straks meer.
Welke waterontharders zijn er op de markt?
Je kunt water ontharden met zout en op basis van een filter. Gebruik je zout dan heb je overal en altijd zacht water en de mate van ontharding kun je zelf instellen. De nadelen zijn dat het een kostbare onderneming is en het apparaat neemt flink wat ruimte in beslag. De waterontharder met een filter zorgt voor zacht water op tafel, maar verder niet. Het voordeel is dat deze waterontharder vrij goedkoop is en de afneembare waterkan kun je overal mee naartoe nemen. Het onderhoud is wel vrij duur en de filters zijn milieuonvriendelijk.
Een indeling van waterontharders op basis van hun werking
Als je kijkt naar de werking van waterontharders kun je drie varianten van waterontharders onderscheiden. Je hebt de eerder genoemde magnetische waterontharder, maar ook een elektrische en mechanische variant. De elektrische waterontharder werkt op stroom en er zit een printplaat en een microprocessor in het apparaat die het waterverbruik registreren via een sensor. De mechanische waterontharder werkt met een filter met harskorrels. De mechanische waterontharder doet dit op door jou ingestelde tijden. Zowel de elektrische als de mechanische waterontharder werken op zout.
Wat zijn nou de voordelen van een waterontharder?
Een waterontharder zorgt ervoor dat calcium en magnesium ionen worden opgenomen, zodat kalkaanslag afneemt. Dit leidt tot minder stookkosten. Kalk isoleert namelijk de verwarmingselementen, omdat het neerslaat in leidingen en radiatoren van verwarmingssystemen. Ook zorgt het voor een langere levensduur van je apparaten. Een tweede voordeel is een verbetering van de smaak van je drinkwater. Doordat er geen kalk in je water komt, zal de smaak van je drinkwater lichter doch voller zijn. Bij hard water zijn er daarnaast meer reinigingsmiddelen nodig om je vaat of andere zaken schoon te krijgen. Door een waterontharder te gebruiken, bespaar je ook op deze middelen. Zacht water werkt tevens heilzaam voor je haren en huid. Als laatste is een waterontharder goed voor het milieu.
Wat is de TAC-technologie?
Template Assisted Crystallization-technologie is een techniek voor de verwijdering van kalk dat werkt via de Nanotechnologie. Het is een behandeling van water, waarbij er geen stoffen aan het water worden toegevoegd of juist onttrokken worden. De watersamenstelling verandert hierbij kortom niet. Bij de TAC-technologie stroomt het water door een filter en hierbij worden calcium en magnesium gecombineerd tot microscopisch kleine kristallen. Wanneer de kristallen gevormd zijn, is er sprake van niet schadelijke kalk. Hierdoor kan kalkaanslag niet meer plaatsvinden, maar blijven de gunstige effecten van calcium en magnesium voor de gezondheid behouden. Een basis waterontharder op basis van de TAC-technologie krijg je vanaf €500 en kan oplopen tot €2000.
De voordelen van waterontharders op basis van de TAC-technologie
Een waterontharder die gebruik maakt van de TAC-technologie maakt kalk schadevrij met behulp van een fysisch proces en niet door middel van een filtersysteem of ionen uitwisselaar. Ook wordt er geen zout gebruikt, waardoor ook het milieu gespaard wordt. Stroom heeft het apparaat ook niet nodig. Het is een onderhoudsvriendelijke waterontharder. Het is eveneens geen chemisch apparaat, dus het verspilt geen water door het terug pompen van water door het filtersysteem, de zogenaamde back washing. Een bijkomend voordeel is dat de gevormde kristallen vaak ook helpen met de reeds aanwezige kalkaanslag door deze op te lossen.