Informatie en tips over waterontharders
Gratis én vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 16 sep 2024

Waterontharder bypassHet water in ons land is op het eerste oog van een behoorlijk goede kwaliteit. Je hoeft het niet voor te koken om schadelijke stoffen eruit te halen en bij het reinigen worden er bepaalde mineralen aan toegevoegd om het water vrij van bacteriën te houden. Een paar van die toevoegingen zijn calcium en magnesium. Deze twee stoffen hebben de neiging om zich met elkaar te binden tot kalkmoleculen. Wanneer deze door de leidingen van je huis heen gaan stromen heb je een probleem. Het water in je huis bevat kalk en dat zet zich af op de verwarmingselementen van de apparatuur in je huis. Wil jij voorkomen dat het kalk zich afzet tegen jouw apparatuur en de douchecabine, dan zal je over moeten gaan tot de aanschaf van een waterontharder.

*Tip
→ Waterontharder kopen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakspecialisten.

Wat er nodig is voor een goed functionerende waterontharder

Een waterontharder is een apparaat wat je bij de speciaalzaak kan kopen. Het is een apparaat wat doorgaans bestaat uit twee cilinders. In de ene cilinder zitten kunstharskorrels. Het leidingwater wordt door deze cilinder heen gespoeld. De kalk die in het leidingwater zit hecht zich aan de kunstharskorrels. Op het moment dat deze korrels verzadigd zijn door de kalk vindt er een regeneratie plaats. Tijdens de regeneratie wordt met zout water uit de tweede tank het kunstharskorrels gespoeld. Er vindt een spoeling plaats met natrium. Dit is het moment waarop er behoefte is aan een bypass. We zullen de functie van de bypass verder toelichten.

Een deel wat niet standaard op de waterontharder zit

Een waterontharder moet in staat zijn om tijdens de regeneratie gewoon water door te kunnen laten. Je kan immers niet zomaar zonder water komen te zitten middenin een proces van regeneratie. De bypass wordt bij sommige waterontharders standaard als onderdeel van de waterontharder meegeleverd, maar dat is niet bij alle modellen het geval. In sommige gevallen zal je over moeten gaan tot de plaatsing van een extra bypass buiten het apparaat om.

Een back up voor als het misgaat

Een bypass bij een waterontharder heeft meerdere functies dan alleen een voorziening tijdens de regeneratie van het water. Een waterontharder mag dan nog zo’n mooi stuk techniek zijn; het kan altijd voorkomen dat de waterontharder een technisch probleem krijgt. Op dat moment zou je dus zonder stromend water in je huis kunnen komen te zitten. Via een externe bypass, dus die buitenlangs je waterontharder is aangelegd. Kan er dan alsnog water worden aangevoerd naar jouw waterinstallatie toe. Een back up is dus tevens een noodvoorziening.

Waarom alleen een ingebouwde bypass niet genoeg is

Veel waterontharders mogen dan standaard zijn uitgerust met een bypass; om de zojuist genoemde reden is het geen overbodige luxe om een extra bypass te laten aanleggen tijdens de aansluiting van een waterontharder. Je wil immers niet zonder water komen te zitten wanneer er een probleem is of wanneer de waterontharder in het regeneratieproces blijft steken. Alleen de ingebouwde bypass is dan ook geen afdoende oplossing.

De kosten van de aanleg van een bypass

Wil je  een extra bypass laten aanleggen bij de aanschaf van een waterontharder, dan zijn daar uiteraard kosten aan verbonden. We hebben de kosten van een waterontharder, de aanleg en de prijs van de bypass op een rij gezet. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor product of dienst ga je aanschaffen Omschrijving Prijs
Een waterontharder combi model Waterontharder bestaande uit twee cilinders waarbij gebruikt wordt van regeneratie Tussen 700 en 2000 euro
Een loodgieter Loodgieter die de waterontharder komt aansluiten en tevens een bypass aanlegt Tussen 40 en 50 euro per uur
Een bypass Bypass die door de loodgieter wordt geplaatst bij de aanschaf van een waterontharder Tussen 20 en 50 euro per stuk.

 

Hoe is de prijs van een bypass en waterontharder samengesteld

Hoeveel je betaalt voor een bypass en een waterontharder heb je zelf in de hand. Je bepaalt dit door keuzes die je maakt bij de aanschaf van de waterontharder.

  • De uitvoering van de waterontharder die je hebt gekocht. Kocht je al een waterontharder met een bypass erin, dan zal je één bypass moeten laten aanleggen voor reserve. Dit model met bypass is doorgaans net wat duurder dan de goedkoopste waterontharder die in de handel is. Koop je een waterontharder die geen bypass heeft, dan zal je er twee moeten laten aanleggen bij de aanschaf van de waterontharder. Een bypass voor tijdens de regeneratie en één bypass die je gebruikt wanneer er een storing optreedt aan de waterontharder.
  • Hoe groot is jouw huishouden. Hoe groter jouw huishouden, hoe omvangrijker moet de bypass die wordt aangelegd zijn. Je wil immers de watervoorziening voor je huishouden in stand houden tijdens de regeneratie of tijdens een storing. Hoeveel water je gebruikt. Hoeveel meer er moet gebeuren bij de bypass.

Betaal niet teveel voor een bypass

Een bypass bij je waterontharder hoeft je niet de hoofdprijs te kopen. Om toch te bezuinigen op de aanschaf van de waterontharder en de aanleg van de bypass is het verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat kan jou een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5

Bekijk de top 3 ontharder specialisten:

LOGO-UNIQUE

Unique Waterontharders

Laatst bewerkt op: 03 nov 2024 Unique Waterontharder is een specifiek merk Lees meer

simple-water

Simple Water

Laatst bewerkt op: 03 nov 2024 Simplewater is een bedrijf gevestigd in Lees meer

images

Van Meerendonk Waterontharders

Laatst bewerkt op: 03 nov 2024 https://waterkanbeter.nl/ Van Meerendonk Waterontharders is een Lees meer

Laatste nieuws

Het bedrijf 24Man B.V. achter de Amfa4000 en Waterontharder .com van Julio Rosier is Failliet

mei 28, 2024

Laatst bewerkt op: 16 sep 2024 Bron: bewerkte still uit uitzending AVROTROS

Een blik op de waterhardheid van Zuid-Holland

maart 21, 2024

Laatst bewerkt op: 16 sep 2024 Als je ooit hebt geprobeerd om

Een diepe duik in de waterhardheid van Noord-Holland

maart 7, 2024

Laatst bewerkt op: 16 sep 2024 Als je ooit hebt geprobeerd om