Laatst bewerkt op: 16 sep 2024
Een waterontharder aanschaffen, doe je niet zomaar even. Er zitten vaak flinke kosten verbonden aan de aanschaf van het apparaat en als je een waterontharder helemaal niet nodig hebt, is het zonde die hoge aanschafprijs te moeten betalen. Maar een waterontharder brengt vele voordelen met zich mee, ook al heb je geen last van eventueel hard water. Wat wordt echter verstaan onder hard water? En welke steden in Nederland hebben last van hard tot zeer hard water?
Wat is hard water?
Hard water is leidingwater dat veel harde ionen calcium en magnesium bevat. In Nederland wordt hard water uitgedrukt in Duitse Graden en spreken we over hard water, wanneer het water een hardheid heeft van twaalf Duitse Graden en hoger. In Nederland vind je op verscheidene plekken hard water, omdat het drinkwater uit de bodem gehaald wordt. In de Nederlandse bodem vind je verscheidene kalklagen als gevolg van de positie van Nederland vroeger. Toen lag Nederland namelijk in zee en de afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat we zelfs nu nog veel kalk in de bodem vinden.
Hardheid water verschilt per regio
Water wordt dan wel uit de Nederlandse bodem gehaald, maar er worden in Nederland meer dan tweehonderd verschillende bronnen gebruikt. Daarom is de waterhardheid verschillend per regio. Over het algemeen ligt de waterhardheid van Nederlands water rond de 2.7 Duitse Graden, omdat veel waterbedrijven zich al over de hardheid van het water ontfermen. Bij waarden van 5.6 Duitse graden behandelen deze bedrijven het leidingwater al voor. Centrale ontharding is echter slechts een gedeeltelijke oplossing voor het probleem.
Aanpak hardheid waterbedrijven
Waarom een waarde van 5.6 Duitse Graden gehanteerd wordt door waterzuiveringsbedrijven, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk kan dit worden terug geleid naar de betonnen drinkwatertransportleidingen die gebruikt worden. Beton kan namelijk oplossen door te zacht water. Wanneer de 5.6 echter in het water aangetroffen wordt, dan gaan waterbedrijven over tot centrale ontharding. Hierbij maken ze gebruik van pellet reactoren, die de waterhardheid verminderen. Deze methode maakt gebruik van een soort balletjes, die kalk opnemen nadat er een reactie veroorzaakt wordt door toevoeging van een katalysator. Het grote nadeel van deze techniek is dat je de waterhardheid slechts met vijftig procent terugbrengt, waardoor je slechts in de buurt komt van de eerder genoemde algemene waarde van 2.7 Duitse Graden.
Kosten hoog
Het kost waterbedrijven veel om een centrale ontharding op het water uit te voeren. Daarom brengen veel bedrijven de waterhardheid terug tot acht Duitse Graden, wat op de gebruikte richtlijnen nog altijd valt onder zacht water. Voor de hardheid van water is geen echte schaal te vinden, maar deze richtlijnen worden gehanteerd:
- 0-4 dH: zeer zacht water
- 4-8 dH: zacht water
- 8-12 dH: gemiddeld water
- 12-18 dH: vrij hard water
- 18-30 dH: hard water
Wat bepaalt de hardheid van het water?
De hardheid van het water in jouw huis wordt door een aantal aspecten bepaald. De ligging van je woning binnen een gemeente draagt bijvoorbeeld bij aan de waterhardheid, maar ook de hoeveelheid calcium die aan je water wordt toegevoegd om schadelijke stoffen en ziekteverwekkers tegen te gaan. Dit zorgt er ook voor dat in gebieden, waar zware industrie staat de waterhardheid automatisch hoog is.
De steden met hoogste waterhardheid
Wanneer je bovengenoemde factoren in ogenschouw neemt, kun je stellen dat onderstaande lijst de plaatsen in Nederland zijn met de hoogste waterhardheid. Deze steden centreren zich om en nabij provincie Groningen, omdat hier nog steeds zware industrie te vinden is door de aardgaswinning:
- Eemsmond als gevolg van de betonproductie en cementproductie
- Delfzijl als gevolg van de aardgaswinning
- Appingedam als gevolg van twee grote industrieterreinen
- De Marne als gevolg van zware industrie en aardgaswinning
- Grootegast
- Zuidhorn als gevolg van hoog zandgehalte in bodem
- Loppersum
- Ten Boer als gevolg van aardgaswinning en zware industrie
- Bedum als gevolg van aardgaswinning en zware industrie
- Winsum als gevolg van aardgaswinning en zware industrie
Waterontharder een pre
In bovengenoemde steden is een waterontharder geen overbodige luxe, want het hebben van een waterontharder brengt grote voordelen met zich mee. Een waterontharder haalt de harde ionen calcium en magnesium uit je water, waardoor je zacht water uit je kranen krijgt met alle positieve gevolgen van dien:
- Geen kalkaanslag
- Indirect lagere energierekening
- Zachtere huid en haren
- Minder verspilling schoonmaakproducten en wasmiddel
- Minder verspilling zeep
- Betere smaak water, zeker voor theeliefhebbers
Waterontharder kopen?
Een waterontharder dringt de hoge kosten terug, die je kwijt was aan schoonmaakmiddelen en je energierekening. Verstandig is om een waterontharder door een professioneel bedrijf te laten installeren en hierbij ook een onderhoudsabonnementje af te sluiten. Je kunt prijzen op vragen bij meerdere installatiebedrijven, opdat je de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt realiseren.