Informatie en tips over waterontharders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoewel je waterontharders in verschillende soorten krijgt, blijft het doel hetzelfde: je water van zijn hardheid ontdoen door het verwijderen van kalk en magnesium uit je water. Je hebt drie verschillende soorten waterontharders: magnetisch, elektrisch en mechanisch. Het verschil bij deze waterontharders zit hem in de besturing. Zowel de elektrische en mechanische waterverzachters maken bij het regenereren gebruik van zout in het spoelwater. Er is echter nog een andere, milieuvriendelijkere variant.

De voor- en nadelen van een waterontharder in het algemeen

Een waterverzachter gebruik je kortom om je leidingwater zachter te maken. Dit heeft een aantal voordelen. Het leidt tot:

  • Een vermindering van het verbruik van energie in je woning
  • Een langere levensduur van je elektrische toestellen doordat er minder slijtage hieraan plaatsvindt
  • Een verminderd verbruik van schoonmaakmiddelen, shampoo en waspoeder
  • Minder intensief poetswerk vanwege afwezigheid kalk
  • Minder droge huid door het zachtere water en doordat je minder gebruikmaakt van zeep en shampoo
  • Minder slijtage van je wasgoed

Natuurlijk heeft het gebruik van een waterontharder ook een aantal nadelen. Ten eerste is het vaak duur om een waterontharder te kopen. Daarnaast moet je rekening houden dat je het apparaat onderhoudt en dit kost ook geld. Bij het regenereren kan een waterontharder eveneens voor geluidsoverlast zorgen. Dit is zeker bij de elektrische waterontharder het geval.

De nieuwe waterontharder op basis van koolzuurgas

Er is echter sinds 2008 ook een ecologischere waterontharder op de markt: de SoluCalc. Dit is namelijk een waterverzachter, die werkt op CO². Hierbij wordt de kalk niet verwijderd uit het water, maar door middel van koolzuurgas omgezet naar een zachtere en vriendelijkere verbinding. Dit proces vindt plaats achter de plek, waar het onverharde leidingwater je woning in komt. De CO² waterontharder moet dus deels achter de muur ingebracht worden. Het voordeel is wel dat je direct en voor je hele huis zacht water hebt.

Hoe gaat de chemische reactie in zijn werk?

De waterontharder injecteert koolzuurgas met als chemische samenstelling H²CO³ in het onverharde leidingwater. Kalk met als chemische samenstelling CaCO³ gaat een chemische reactie aan met het koolzuurgas, wat resulteert in het ontstaan van calciumwaterstofcarbonaat, een vorm van kalk wat goed in water oplost.

Proef je het koolzuurgas niet terug in je water?

Wanneer je koolzuurgas hoort, denk je automatisch aan frisdrank waar koolzuurgas voor de bubbels in je drankje zorgt. Bij frisdrank wordt echter een grote hoeveelheid koolzuurgas in je water toegevoegd dan bij de waterontharder het geval is. Doordat het gas zich namelijk bindt aan de kalk, zal het bubbelende effect teniet worden gedaan. Ook verdwijnt hierdoor de zurige smaak van bruisend water.

Wat zijn de voordelen van een CO² waterontharder?

Er zijn een aantal voordelen te vinden bij het gebruik van een waterontharder op basis van CO². Ten eerste is er geen speciaal vat, waar het water doorheen stroomt zoals bij andere waterontharders. In dit vat staat water veelal stil, wat leidt tot een grotere kans op bacterievorming. Tevens is het een vrij kleine waterverzachter, waardoor je hem gemakkelijker kan plaatsen. Alleen met de hoogte van de cilinder moet rekening gehouden worden. Als laatste is het water qua smaak beter dan het water dat met een zoutoplossing geregenereerd wordt.

Hoe zit het met het onderhoud van je CO² waterontharder?

Wat betreft het onderhoud hoef je alleen maar de koolzuurfles te vervangen en vergt de waterontharder verder geen onderhoud. Je hebt dus ook geen voorraad van zout nodig. Doordat er geen milieubelastend zout in het water komt, is deze waterontharder milieuvriendelijker dan de meer traditionele waterverzachters. Bij de regeneratie van het apparaat wordt water niet verspild en het overtollige water wordt niet via het riool afgevoerd, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt om de waterontharder te plaatsen.

Wat zijn de nadelen van een CO² waterontharder?

Het grootste nadeel van een CO² waterontharder is de dure aanschafsprijs in vergelijking met de andere waterverzachters. De cilinder met koolzuurgas zal jaarlijks vervangen moeten worden door een erkende monteur. Er is stroom nodig om dit systeem te laten werken. Het energieverbruik valt allerzins mee, maar je bent wel afhankelijk wat betreft de plaatsing van stroompunten.

Wat zijn de kosten van een CO² waterontharder?

Bij een CO² waterontharder moet je ermee rekening houden dat je ieder jaar de fles met koolzuurgas vernieuwd. Dit geldt voor een gezin bestaande uit vier personen met een gemiddeld waterverbruik jaarlijks van honderd kubieke meter. Een cilinder van 10 kilogram aan koolzuurgas kost gemiddeld €25 á €50. De waterontharder zelf kost tussen de €1750 en €2000.


Laatste nieuws

Eén op vijf Nederlanders weet niet waarvoor waterontharders dienen

Waterontharders hebben veel voordelen: naast het zuiveren van je kraanwater, beschermen waterontharders

Minder onderhoud huishoudelijke apparaten door waterontharder

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit uw water wordt gefilterd.

Verminder eczeem met een waterontharder

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij mensen. Ondanks dat er tegenwoordig veel